Ga naar main content

Meest gestelde vragen

Hieronder vindt u de antwoorden op de meest voorkomende vragen over Ovovital.

Het bijzondere aan Ovovital eierschalen is dat ze uiteenlopende stoffen bevatten zoals:

  • Mineralen: Calcium, Fosfor, Kalium, Natrium en Magnesium.
  • Micro-elementen: Chroom, Jodium, Kobalt, Koper, Lithium, Mangaan, Molybdeen, Selenium, Strontium, Vanadium, Ijzer en Zink.
  • Eiwitten, Vitamine D3, Calcitonine en groeifactoren.

  • Mineralen vormen de belangrijkste bouwstenen voor uw botten en gewrichten.
  • Micro-elementen (ook wel sporenlementen*) zijn stoffen die in hele kleine hoeveelheden aanwezig zijn in onze voeding. Ze zijn essentieel voor het betrouwbaar functioneren van het lichaam en spelen zowel bij de opbouw van botmassa als bij de opname van calcium een belangrijke rol.
  • Eiwitten, Vitamine D3, Calcitonine en groeifactoren zorgen samen dat er meer calcium afgezet kan worden in uw botten.

*Een sporenelement (een andere benaming is spoorelement of micro-element), is een element dat in de voeding van een organisme aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie, maar dat slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig is (microgrammen tot milligrammen). 

Vaak vormt een atoom van het sporenelement een essentieel onderdeel van een bepaald enzym. Een enzym is een ei.

 

De combinatie van bovenstaande stoffen kan alleen gevormd worden door moeder natuur. Het calcium vormt als het ware een natuurlijk geheel met de andere stoffen. Hierdoor heeft Ovovital de bijzonder eigenschap dat het calcium beter in uw lichaam, vooral in de heup en wervels, opgenomen kan worden.

Uit voormalig Oost-Europa, Slowakije.

De Nederlandse eierschalen blijken ongeschikt te zijn als grondstof voor Ovovital. Toevoegingen in het voer van kippen en het bedrukken van de eierschaal met inkt hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het eindproduct. De normen wat betreft de toevoegingen zijn in voormalig Oost Europa veel strikter dan in Nederland. De keuze voor voormalig Oost-Europese eieren komt door het verschil in kwaliteitsbepaling van het ei.

Hier in het westen wordt de kwaliteit van een ei bepaald door;

  • Het uiterlijk van het ei zelf, de schaal moet mooi glad en gelijkmatig zijn;
  • De inhoud van het ei, het eidooier moet mooi geel van kleur zijn.

De kwaliteit van de eieren welke wij gebruiken voor Ovovital wordt bepaald door de samenstelling van de schaal. Er mogen geen toevoegingen en chemische verontreinigingen in de eierschaal zitten.

De hoeveelheid calcium dat u dagelijks binnen hoort te krijgen is afhankelijk van uw leeftijd. Voor mensen tussen de 19-50 jaar is de minimale hoeveelheid calcium 1000mg per dag met een maximum van 2500mg. Voor mensen in de leeftijd van 51-70 jaar wordt 1100mg aanbevolen en voor mensen boven de 70 jaar is een minimale inname van 1200mg aanbevolen.

Dit lijkt veel maar er wordt maar een klein gedeelte (zo’n 20%) van deze hoeveelheid calcium daadwerkelijk opgenomen in het lichaam. Ondanks extra calcium supplementen en verrijkte voeding neemt ieder mens te weinig calcium op.

Naast het feit dat het lichaam zelf bepaalt hoeveel calcium het opneemt is niet al het calcium even goed opneembaar. Verder zijn er factoren die negatief werken op de opname van calcium waaronder:

  • Oxaalzuur (zit in spinazie, rabarber, snijbiet en postelein) en fytinezuur (zit in granen).
  • De aanwezigheid van veel vetten in de voeding.
  • Te veel koffie, alcohol en sigaretten.

Tot slot kan op latere leeftijd een tekort aan mineralen ontstaan (men eet minder) of een tekort aan vitamine D (men komt weinig buiten). Beide hebben een verminderde calcium opname tot gevolg.

De maximale veilige dosis van calcium is 2500 mg per dag.

Per levensfase ziet de tabel er als volgt uit.

Leeftijd of levensfase

Referentie Inname (RI)

Kinderen van 1 – 3 jaar

0,5 gram per dag

Kinderen van 4 – 8 jaar

0,7 gram per dag

Jongens van 9 – 18 jaar

1,2 gram per dag

Meisjes van 9 – 18 jaar

1,1 gram per dag

19 – 50 jaar

1,0 gram per dag

51 – 70 jaar

1,1 gram per dag

Ouder dan 70 jaar

1,2 gram per dag

Zwangere vrouwen

1,0 gram per dag

Vrouwen die borstvoeding geven

1,0 gram per dag

Deze informatie is ook te vinden op de site van het voedingscentrum.

Jazeker, er zijn maar twee soorten calcium. Natuurlijk calcium en technisch calcium. De bekendste natuurlijke calciumbron is melk. Natuurlijk calcium kun je ook halen uit zeeschelpen. En wat onze grootouders al lang wisten: ook eierschalen bevatten veel geïoniseerd (gebonden) calcium. Dit wordt door het lichaam beter benut dan ‘gewoon’ calciumcarbonaat of calciumcitraat dat veel wordt toegepast in calcium supplementen en verrijkte voedingsmiddelen.

Nee, de botopbouw is een ingewikkeld proces, met calcium als bouwsteen. Micro-elementen zoals Vitamine D3 en magnesium fungeren hierbij als een soort ‘cement’. Vitamine D3 bevordert de opname van calcium in de botten. Magnesium zorgt ervoor dat het calcium in de botten neerslaat en het gaat kalkneerslag in ander weefsel tegen. Deze factoren samen zorgen ervoor dat de opbouw van de botmassa optimaal wordt ondersteund.

Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.

  • Onderhoudsdosering:
    - 1 à 2 capsules per dag ná de avondmaaltijd innemen met ruim water of vruchtensap.
    - Voor poeder geldt: een half(afgestreken) theelepeltje mengen in een glas water, vruchtensap of yoghurt. 
  • Bij klachten:
    - 3 capsules per dag ná de avondmaaltijd innemen met ruim water of vruchtensap.
    - Voor poeder geldt: één (afgestreken) theelepeltje mengen in een glas water, vruchtensap of yoghurt.

Ovovital® is glutenvrij en bevat geen suiker, gist of lactose.

Ovovital capsules bevatten rundergelatine en zijn daarom niet geschikt voor vegetariërs. U kunt wel poeder in de speciale 'stazak' bestellen. Neem hiervoor telefonisch of per E-mail contact met ons op.

Voor de bestelling hoeft u niet thuis te blijven. We hebben de verpakking zo ontworpen, dat deze gewoon door de brievenbus kan.

Ovovital kent geen bijwerkingen. In uitzonderlijke gevallen kunnen lichte maag- en darmklachten ontstaan, zoals een opgeblazen gevoel of een harde ontlasting(obstipatie). In dat geval kan men de stoelgang  verbeteren door:

  • Het eetpatroon aan te passen, voldoende te drinken en door voldoende te bewegen;
  • De dagelijkse dosering geleidelijk op te voeren over een periode van drie weken zodat het lichaam zich aan een verhoogde calcium inname kan aanpassen.

Ovovital kan het beste koel, droog en buiten het bereik van kinderen bewaard worden.

Wat u moet weten voordat u Ovovital gaat gebruiken.

  • Indien u aan een ernstige hart- of nierfunctiestoornis lijdt, overleg dan eerst met uw huisarts, specialist of apotheker.
  • Ovovital kan de opname van gelijktijdig toegediende antibiotica (tetracyclines), fluoriden en bisfosfonaten verminderen.
  • Indien er een bijwerking optreedt die niet is vermeld of die u als ernstig ervaart, informeer dan uw arts of neem contact op met Ovovital.

 

Soms beter van niet

Wordt u voor hormoongevoelige borstkanker behandeld of is deze vorm van borstkanker in het verleden geconstateerd, raadpleeg dan uw arts voordat u Ovovital gaat gebruiken.

Nog vragen over Ovovital?

Heeft u vragen of opmerkingen over Ovovital of over de werking van Ovovital? Neem dan gerust contact met ons op zodat een van onze medewerkers u te woord kan staan.

Ervaar het zelf

Met Ovovital komt u verder

Je bent nooit te oud om weer in beweging te komen. Natuurlijk met Ovovital. Na 6 tot 8 weken merkt u vanzelf het verschil. 

Welkom bij Ovovital

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring

Back to top